Syksyn teemoina teatteri, ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito

Turun Kirjamessujen teemoittelu on uudistunut – tulevina vuosina messuteemoiksi nostetaan kirjallisuuden lisäksi rinnalle myös muita taiteenlajeja.

−Aloitamme tulevana syksynä poikkitaiteellisten pääteemojen sarjan. Sen tavoitteena on laventaa käsitystä kirjallisuudesta moniulotteisena taiteenlajina, jonka ilmaisumuodot eivät tänä päivänä rajoitu pelkästään painettuun sanaan. Kirjallisuus myös piirtyy kuvina, virtaa musiikkina ja kertoo tarinaansa draaman keinoin. Ensimmäisenä poikkitaiteellisten teemojemme sarjassa esittäytyy teatteri, kirjallisuutta kenties kaikkein lähinnä oleva toinen taiteenlaji, kertoo Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio. Yleisö voi näin jatkossa päästä osalliseksi entistäkin elämyksellisempään ja laaja-alaisempaan messukokonaisuuteen.

Turun Kirjamessuilla esiintyy edelleen myös kansainvälisiä kirjailijavieraita eri maista. Myös maiden osastokokonaisuuksia nähdään messuilla. Yhteistyö kustantamojen kanssa jatkuu tiiviinä ja messuyleisö pääsee tutustumaan kansainvälisiin kirja- ja kulttuurivieraisiin.

Pääteemana on teatteri

Tämän vuoden Kirjamessuilla Elämäni kirjat -otsikon alla kuullaan ainutlaatuisia keskustelutuokioita, joita ohjelmajohtaja Jenni Haukio moderoi. Hän haastattelee perjantaina 4.10. avajaisissakin puhuvaa Seela Sellaa, lauantaina Elina Knihtilää sekä sunnuntaina taiteilijapariskuntaa Esko Salmista ja Aino Seppoa. Teatterimaailman legendoja ja ammattilaisia on valokeilassa koko viikonlopun ajan.
Lauantaina Vesa-Matti Loirin laajasta elämäkerrasta Loiri. keskustelevat taiteilija itse sekä kirjailija Jari Tervo. Lauantain teatterikeskusteluissa ovat mukana myös mm. Esko Roine, Asko Sarkola ja Maarit Pyökäri.

Tämän syksyn tapahtuma tuo esille teatteritaidetta laajasti. Teatterimaistiaisia on tarjolla koko viikonlopun. Tarjolla on mm. musiikkiteatteria ja nukketeatteria The 24 hours play -työryhmä työstää messuilla esityksen alusta ensiesitykseen. Työryhmässä on mukana taiteilijoita Turun kaupunginteatterista, Åbo Svenska Teaterista ja Linnateatterista ja yleisö pääsee näkemään näytelmän valmistumista esityskuntoon.

Mitä on teatterin johtaminen ja miten luovaa organisaatiota luotsataan? Tähän aiheeseen tarttuvat perjantaina 4.10. Teattereiden luotsaamista tarkastelevat Mika Myllyaho, Mikko Kouki ja Lilli Earl.

Kirjailijan ja dramaturgin suhteesta puolestaan kuullaan, kun aiheesta puhuvat kirjailija Tommi Kinnunen ja dramaturgi Satu Rasila.
Sunnuntaina on vuorossa mm. Juha Hurmeen käsikirjoittama runoperformanssi The Kalevala Murder Mysteries, jossa esiintyy Kalevalan Ydinfysiikkaa -ryhmä.

Messuilla keskustelemassa ovat myös mm. Pirkko Saisio, Saara Turunen, E.L. Karhu ja Aino Kivi.
Elinan salongeissa keskustellaan tasa-arvosta ja feminismistä teatterissa ja kirjallisuudessa taiteilija Elina Knihtilän johdolla, Minna Canth 175-juhlavuoden hengessä. Salonkikeskustelijoina ovat mm. Kaarina Hazard, Laura Birn ja Zaida Bergroth.

Odotettavissa on myös täysin ainutlaatuinen uuden näytelmän projekti The 24 Hour Plays: Turku Book Fair. Ideana on kirjoittaa, säveltää ja harjoitella uusi kantaesittämätön näytelmä esityskuntoon vain vuorokauden aikana. Kansainvälisen konseptin mukaan rakennetun kokonaisuuden tuottavat messuille yhteistyössä Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater ja Linnateatteri. Näytelmän käsikirjoittaa Turun Kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila ja ohjauksesta vastaa Åbo Svenska Teaterin dramaturgi Tove Appelgren.

Ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset näkyviksi

Ajankohtaisteemoiksi Haukio on tälle vuodelle nostanut ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset sekä lukutaidon ja sen edistämisen.

Pääyhteistyökumppanina ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset –ajankohtaisteemassa on Sitra ja mukaan on lähdössä myös mm. Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Ohjelmajohtaja Haukion mukaan tulossa on erittäin ajankohtainen ja vetovoimainen ohjelmallinen kokonaisuus.

Lukuliike vie lukemisen intoa eteenpäin myös messuilla

Lukutaito ja sen edistäminen nousee messujen toiseksi ajankohtaisteemaksi. Teeman tiimoilta Turun Kirjamessuilla ovat mukana mm. Lukuliike, Lukukeskus, Lastenkirjainstituutti sekä Elinkeinoelämän keskusliitto lukutaitokampanjansa Operaatio Ankan merkeissä.

Ulkomaiset vieraat

Englantilainen huipputenori Ian Bostridge: ”Character portrayal in opera – bringing characters in a score to life”.  Bostridge on voittanut kaikki merkittävät kansainväliset levypalkinnot ja ollut Grammy-ehdokkaana 15 kertaa. Vuonna 2016 hänet palkittiin parhaan tietokirjan Pol Roger Duff Cooper Prizella teoksestaan Schubert’s Winter Journey: Anatomy of an Obsession. Haastattelussa Bostridge kertoo näkemyksiään roolityöskentelystä oopperan parissa sekä pohtii oopperakäsikirjoituksen henkilöhahmojen elävöittämistä.

Arne Dahl, oikealta nimeltään Jan Arnald (s. 1963), kuuluu Ruotsin rikoskirjailijoiden kirkkaimpaan kärkeen. Hänen suosituttu A-ryhmä-trillerisarjansa kuvaa Ruotsin rikospoliisin erikoisryhmän toimintaa. Jan Arnald on kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja. Omalla nimellään Arnald on kirjoittanut viisi kaunokirjallista teosta. Arnaldin väitöskirja Artur Lundkvistista (Genrernas tyranni) julkaistiin vuonna 1995. Arnald oli Ruotsin akatemioitten lehden, Artesin viimeinen päätoimittaja vuoteen 2005 asti ja nykyisin hän toimii Aiolos-kirjallisuuslehden toimittajana. Arnald asuu Tukholmassa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Dahlin Äkkisyvä (Into) on kansainvälinen bestseller, joka on ampaissut myyntilistojen kärkeen etenkin Ruotsissa ja Saksassa.

Tina Frennstedt (Ruotsi) Lupaus (Like). Naisiin kohdistuvien raiskausten ja murhien sarja saa Malmön ja Kööpenhaminan hälytystilaan. Pian hyökkäykset yhdistetään kadonneen lukiolaistytön ratkaisemattomaan tapaukseen. Pystyykö komisario Tess Hjalmarsson lunastamaan tytön äidille antamansa lupauksen?  Tina Frennstedt on yksi Ruotsin tunnustetuimmista rikosreporttereista. Hän on työskennellyt Svenska Dagbladetissa ja Expressenissä sekä tv:n puolella Crime Centralenissa.

Indrek Hargla (s. 1970) on virolaisen dekkari- ja fantasiakirjallisuuden suurimpia nimiä. Gotlannin piru (Into) on apteekkari Melchiorista kertovan historiallisen dekkarisarjan kuudes osa. Kauppiaiden, munkkien ja konnien vanhaan Tallinnaan sijoittuva rikosromaani vie lukijansa keskiajan pimeälle puolelle. Rikkaan mielikuvituksensa vuoksi ihailtu kirjailija on saanut kotimaassaan useita kirjallisuuspalkintoja, ja myös Suomen dekkari seura ry on myöntänyt hänelle ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.

Jonas Hassen Khemiri (Ruotsi) Isän säännöt (Johnny Kniga). Mestarillinen tulkinta rakastamisen vaikeudesta ja modernin isyyden haasteista. Raadollisen humoristinen romaani nuoren isän elämästä ruotsalaislähiössä, joka voisi yhtä hyvin sijaita Suomessa. Jonas Hassen Khemiri (s. 1978) on yksi sukupolvensa arvostetuimpia ruotsalaiskirjailijoita. Ruotsalaistunisialaisen taustansa vuoksi Khemiristä on tullut joskus hieman tahtomattaankin maahanmuuttajien puolestapuhuja.

Islantilaisen Gerdur Kristnyn uutuusteos Surmavirsi (Enostone) ilmestyy Turun Kirjamessuilla. Vuonna 1970 syntyneeltä runoilijalta on julkaistu myös novelleja, romaaneja ja lastenkirjoja.

Pitkään Pariisissa ja Amsterdamissa asunut Kairi Look on palkittu useaan kertaan lastenkirjoistaan, ja hänen teoksiaan on käännetty muun muassa ranskaksi. Suomeksi häneltä on aiemmin ilmestynyt hulvaton seikkailutarina Lentokentän lutikat (Aviador)

Eeva Park (s. 1950) on tunnettu virolainen kirjailija, joka ei kaihda vaikeita aiheita. Hänen tuotantonsa sisältää runoja, näytelmiä, lyhytkertomuksia ja romaaneja. Viimeisellä rajalla (Into) on ensimmäinen Parkilta suomennettu romaani. Virossa sille myönnettiin Eduard Vilden kirjallisuuspalkinto vuonna 2004. Teos oli myös saksalaisen Brücke Berlin -palkinnon ehdokkaana. Kiitetty romaani on käännetty ruotsiksi, norjaksi ja saksaksi.

Kriitikoiden ja lukijoiden arvostaman Fiona Sampsonin teoksia on käännetty yli 30 kielelle. Uusin hänen kirjoistaan on 2018 ilmestynyt elämäkerta In Search of Mary Shelley: The Girl Who Wrote Frankenstein, joka kertoo naisesta maailmankuulun romaanin takana. Tämän lisäksi brittiläiseltä Sampsonilta on julkaistu 28 teosta, joihin kuuluu runoutta, kritiikkejä ja tutkielmia kielen filosofiasta. Sampson on professorina Roehamptonin yliopistossa, jossa hän toimii myös Roehampton Poetry Centren johtajana. Hän on Poem-kirjallisuuslehden päätoimittaja, ja tätä ennen hän oli päätoimittajana Poetry Review-lehdessä. Sampsonin teokset ovat saaneet lukuisia palkintoja ympäri maailman, kuten Oxfordin yliopiston Newdigate Prizen, ja kirjailija on toiminut myös useiden kirjallisuuspalkintojen valitsijana.

Karina Sainz Borgo (Espanja/Venezuela): Caracasissa on vielä yö (Aula & Co). Terävä ja kipeän kaunis romaani kuvaa Venezuelaa kaaoksen partaalla, maalaten lukijan eteen myös rauhallisemman menneisyyden – ajan, jolloin sekä kaupungissa että maaseudulla oli turvallista ja yhteiskunta toimi. Kansainvälinen menestysteos on ilmestynyt jo 20 maassa.  Karina Sainz Borgo syntyi Venezuelassa vuonna 1982. Hän muutti kymmenen vuotta sitten Espanjaan El Nacional -lehden kirjeenvaihtajaksi. Hän asuu Madridissa ja on kirjoittanut myös kaksi tietokirjaa.

Jón Kalman Stefánsson (s. 1963) syntyi Reykjavikissa, jossa hän Keflavikin lisäksi vietti suuren osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan. 1980-luvulla Stefánsson opiskeli kirjallisuutta Islannin yliopistossa, mutta loppututkinto jäi lopulta häenltä suorittamatta kirjailijauran edetessä. Stefánssonin kirjallinen tuotanto käsittää toistakymmentä romaania, joista vuonna 2013 islanniksi ilmestynyt, Booker-ehdokkaaksikin valittu, Kaloilla ei ole jalkoja (Aviador) on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

Leelo Tungal (s. 1947) kuuluu Viron tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin lastenkirjailijoihin ja runoilijoihin. Hän on myös pitkäaikainen lastenlehden päätoimittaja. Tungal sai vastikään Viron valtion elämäntyöpalkinnon kirjailijana. Hänen tekstejään kuullaan usein Viron laulujuhlilla. Tungalin romaani Toveri lapsi (Arktinen Banaani) on omakohtaisiin muistoihin perustuva kuvaus pienen tytön elämästä Neuvosto-Eestissä 1950-luvun alussa.

Ruth Ware (Englanti): Rouva Westaway on kuollut (Otava). Kansainvälisen menestyskirjailijan tummasävyinen psykologinen trilleri tihkuu jännitystä. Jokaisella perheellä on salaisuutensa ja joskus niiden vuoksi ollaan valmiita tappamaan. Ruth Ware (s. 1977) on lontoolainen kirjailija, jonka esikoisteos Synkän metsän siimeksessä loikkasi Briteissä Sunday Timesin ja Yhdysvalloissa New York Timesin top 10 -listalle, ja se on käännetty yli 40 kielelle. Ennen kirjailijanuraansa Ware työskenteli tarjoilijana, opettajana ja tiedottajana. Rouva Westaway on kuollut on Waren neljäs suomennettu teos. http://www.ruthware.com/

Yhteystiedot:

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
projektijohtaja Tiina Heiskari
tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi puh. 050 487 2015

Turun Kirjamessut
ohjelmajohtaja Jenni Haukio
jenni.haukio@turunmessukeskus.fi

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
projektikoordinaattori Leena Uutela
leena.uutela@turunmessukeskus.fi puh. 044 722 2503

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen
taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi puh. 040 505 6424


Levymessut

Turun Kirjamessujen yhteydessä oli osio levyjen ystäville. Näillä Levymessuilla ostetaan ja myydään äänilevyjä. Mukana on levykauppoja ja keräilijöitä. Tarjolla vinyylit, CD:t, BD:t ym. keräiltävää.