Vuoden 2021 teemana on musiikki

Turun Kirjamessujen teemoittelu uudistui 2019. Teemana oli syksyllä 2019 teatteri ja ajankohtaisteemoina ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito. Koronapandemian vuoksi jouduimme jättämään väliin juhlavuoden tapahtuman.

Vuoden 2021 pääteemana on musiikki. Messujen poikkitaiteellisena pääteemana on musiikki ja auditiivinen kulttuuri; äänielementit ja –maailmat ympäristössämme sekä niiden vaikutukset elämään ja kulttuuriin.

Ajankohtaisteemat ovat tiedon murros ja hyvinvoinnin taito

Tiedon murros ravistelee käsityksiämme tiedon auktoriteeteista ja tiedon totuudellisuudesta, teemaan liittyvät esimerkiksi valeuutiset, informaatiotulva ja tieteen sananvapauden haasteet. Tietokirjallisuuden ja tutkitun tiedon arvo on ajassamme suurempi kuin koskaan.

Teema rakentuu kolmen pääaiheen varaan: 1.) Tieto kuuluu kaikille – tieto on meistä jokaisen pääomaa, jonka tuottamiseen voimme osallistua. 2.) Tiedon muuntuva luonne – miten tiede toimii ja minkälainen tieto on hyväksyttävää? 3.) Tutkijamuotokuvia – kertomuksia tiedon eturintamasta; kuka tutkii, miten ja mitä aihetta?

Hyvinvoinnin taito kiinnostaa – mielen ja kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin halutaan panostaa aihetta käsittelevään kirjallisuuteen perehtymällä. Hyvinvointikirjallisuutta julkaistaan ja kulutetaan jatkuvasti yhä laajemmin. Teema jakaantuu käsittelemään 1.) Kokonaisvaltaista hyvinvointia: ihminen on psykofyysinen kokonaisuus – kuinka elää parhain mahdollisin tavoin edistäen mielen ja kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia? 2.) Henkistä hyvinvointia ja elämäntaitoa: asiasanoina mm. viisas elämä, sisäinen harjoittelu, tietoisuus ja läsnäolo, psyykkinen valmennus, ihmissuhdetaidot, mindfulness ja itsetuntemus. 3.) Fyysistä terveyttä ja kehon hyvinvointia: asiasanoina mm. tieteen uusin terveystieto, ravitsemus ja ruokavaliot, liikunta ja urheilu, elinvoimaa luonnosta ja täydentävät hoidot.

Lue mediatiedote

 

Yhteystiedot:

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
projektijohtaja Tiina Heiskari
tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi puh. 050 487 2015

Turun Kirjamessut
ohjelmajohtaja Jenni Haukio
jenni.haukio@turunmessukeskus.fi

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen
taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi puh. 040 505 6424