suomifinland100-banneri_sininen_rgb_790x444

Kirjamessujen 2017 pääteema: Suomi

Suomi-teema avautuu Turun Kirjamessuilla äänien kautta. Yksi maa – monta ääntä avaa kävijöille koko suomalaisen kirjallisuuden moniäänisyyden ja monimuotoisuuden. Ohjelmakokonaisuus ”Yksi maa – Monta Ääntä” on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Turun Kirjamessujen ohjelmasta vastaa vuonna 2017 kirjailija, opettaja Tommi Kinnunen työparinaan kirjailija Salla Simukka. Kinnunen ottaa tehtävästä vetovastuun, ja Simukka toimii Kinnusen työparina vuoden ajan. Ohjelmakokonaisuuden muodostamisessa heitä avustaa myös tapahtumadramaturgina kirjailija Siri Kolu.

Kirjamessujen ohjelmatarjonta jakautuu seitsemään erilaiseen ääneen.

Uudet äänet ovat nuorten, kertovat nuorista tai kuuluvat alkuvaiheessa uraa oleville kirjailijoille. Myös pienkustantamojen äänet ovat mukana.
Sitkeät äänet ovat ääniä, joita ei ole aina kuunneltu mutta jotka eivät ole silloinkaan vaienneet. Mukana ovat mm. erilaisten vähemmistöjen äänet ja kirjallisuus sekä sananvapaus ja sensuuri.
Mahdolliset äänet taas haastavat pohtimaan, mikä kaikki on mahdollista maailmassa ja kirjallisuudessa. Mukana on mm. spekulatiivista fiktiota, kokeellista kirjallisuutta ja nykyrunoutta.
Järjen äänet puhuvat tiedosta, tieteestä, tutkimuksesta ja ymmärryksestä. Kuulijoille on luvassa mm. tietokirjallisuutta ja kirjallisuudentutkimusta.
Sukupolvien äänet valottavat Suomen ja maailman historiaa eri aikakausina. Otsikon alla tutustutaan myös elämäkertoihin sekä kirjoihin, jotka ovat vaikuttaneet myöhempiin kirjoihin.
Korkeammat äänet puolestaan ylittävät tiedon ja tieteen rajat ja puhuvat uskosta, hengestä ja havaitsemattomasta.
Lasten äänet sisältävät uuden, kasvavan lukijasukupolven äänet niin lukijoina, kokijoina kuin sanataiteen tekijöinäkin.

#MontaÄäntä

Cosplay-asuilla veloituksetta messuille

Mitä syksyllä sitten Turussa nähdään? Sunnuntaina 8.10. messukäytäviltä voi bongailla fantasiahahmoja mm. mangan ja animen maailmasta. Tuolloin on nimittäin ensimmäistä kertaa cosplay-teemapäivä, jolloin kaikki cosplay-asuihin pukeutuneet pääsevät messuille ilmaiseksi. Mukana on myös asiantuntijaraati, joka arvioi puvut. Huomaathan, että messuille ei voi tuoda esim. aseita/asejäljitelmiä, miekkoja, tikareita tms. Messukeskukseen ei saa tuoda turvallisuussyistä aseita/asejäljitelmiä, miekkoja tai tikareita. Rajaus koskee myös kaikkia täysin leluiksi tunnistettavia aseita kuten bofferimiekkoja ja vesipistooleja. Henkilökunta ottaa messuvierailun ajaksi säilytykseen asejäljitelmäksi luokiteltavan esineen, jos sellainen sisäänpääsyn yhteydessä ilmenee.

Muun muassa lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolestapuhujana toimiva kirjailijatrio on miettinyt myös messujen lasten alueen uudella tavalla. Lapsille halutaan tarjota kiinnostavalla ja huomioivalla tavalla toiminallisuutta, kirjoja, ohjelmaa ja visuaalisuutta.

Turun Kirjamessujen halleissa käydään vilkasta kirjakauppaa. Messuhulinan lisäksi on mahdollisuus uppoutua ja syventyä keskusteluihin. Tekstiretriitti on huone, jonne voi mennä hetkeksi rauhoittumaan ja kuuntelemaan, kun kirjailijat lukevat kirjojaan, kertovat ohjelman tekijät. Messuvieraiden riemuksi luvassa on kirjailijoiden kahdenkeskisiä keskusteluja ja ulkomaisia sekä kotimaisia kirjailijavieraita.

Kirjailijavieraat

Turun Kirjamessuilla vierailevat sadat kiinnostavat esiintyjävieraat.

Turun Kirjamessujen ohjelma löytyy osoitteesta www.kirjamessut.fi sekä TS Opuksessa.

 

www.kirjamessut.fi
https://www.facebook.com/turunkirjamessut/