Syksyn teemoina teatteri, ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito

Turun Kirjamessujen teemoittelu on uudistunut – tulevina vuosina messuteemoiksi nostetaan kirjallisuuden lisäksi rinnalle myös muita taiteenlajeja.

−Aloitamme tulevana syksynä poikkitaiteellisten pääteemojen sarjan. Sen tavoitteena on laventaa käsitystä kirjallisuudesta moniulotteisena taiteenlajina, jonka ilmaisumuodot eivät tänä päivänä rajoitu pelkästään painettuun sanaan. Kirjallisuus myös piirtyy kuvina, virtaa musiikkina ja kertoo tarinaansa draaman keinoin. Ensimmäisenä poikkitaiteellisten teemojemme sarjassa esittäytyy teatteri, kirjallisuutta kenties kaikkein lähinnä oleva toinen taiteenlaji, kertoo Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio. Yleisö voi näin jatkossa päästä osalliseksi entistäkin elämyksellisempään ja laaja-alaisempaan messukokonaisuuteen.

Turun Kirjamessuilla esiintyy edelleen myös kansainvälisiä kirjailijavieraita eri maista. Myös maiden osastokokonaisuuksia nähdään messuilla. Yhteistyö kustantamojen kanssa jatkuu tiiviinä ja messuyleisö pääsee tutustumaan kansainvälisiin kirja- ja kulttuurivieraisiin.

Pääteemana on teatteri

Tämän syksyn tapahtuma tuo esille teatteritaidetta laajasti. −Teema on otettu valtavan myönteisesti vastaan. Mukaan ovat sitoutuneet jo muun muassa Kansallisteatteri, Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teatern sekä Suomen näytelmäkirjailijoiden ja käsikirjoittajien liitto, sanoo Haukio.

Syksyn ohjelmisto julkaistaan syyskuun alussa ja luvassa on ainutlaatuisia keskusteluja, vieraita ja esityksiä. Turun Kirjamessujen tämän vuoden pääteema, teatteri, tarjoaa suuren joukon unohtumattomia elämyksiä. Mukaan on tulossa kotimaisen teatteritaivaan tähtiä ja esille nousee mm. näytelmäkirjallisuus. Odotettavissa on myös täysin ainutlaatuinen uuden näytelmän projekti The 24 Hour Plays: Turku Book Fair. Ideana on kirjoittaa, säveltää ja harjoitella uusi kantaesittämätön näytelmä esityskuntoon vain vuorokauden aikana. Kansainvälisen konseptin mukaan rakennetun kokonaisuuden tuottavat messuille yhteistyössä Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater ja Linnateatteri. Näytelmän käsikirjoittaa Turun Kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila ja ohjauksesta vastaa Åbo Svenska Teaterin dramaturgi Tove Appelgren.

Ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset näkyviksi

Ajankohtaisteemoiksi Haukio on tälle vuodelle nostanut ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset sekä lukutaidon ja sen edistämisen.

Pääyhteistyökumppanina ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset –ajankohtaisteemassa on Sitra ja mukaan on lähdössä myös mm. Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Ohjelmajohtaja Haukion mukaan tulossa on erittäin ajankohtainen ja vetovoimainen ohjelmallinen kokonaisuus.

Lukuliike vie lukemisen intoa eteenpäin myös messuilla

Lukutaito ja sen edistäminen nousee messujen toiseksi ajankohtaisteemaksi. Teeman tiimoilta Turun Kirjamessuilla ovat mukana mm. Lukuliike, Lukukeskus, Lastenkirjainstituutti sekä Elinkeinoelämän keskusliitto lukutaitokampanjansa Operaatio Ankan merkeissä.

Yhteystiedot:

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
projektijohtaja Tiina Heiskari
tiina.heiskari@turunmessukeskus.fi puh. 050 487 2015

Turun Kirjamessut
ohjelmajohtaja Jenni Haukio
jenni.haukio@turunmessukeskus.fi

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
projektikoordinaattori Leena Uutela
leena.uutela@turunmessukeskus.fi puh. 044 722 2503

Turun Kirjamessut ja Turun Ruoka- ja Viinimessut
viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotonen
taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi puh. 040 505 6424


Levymessut

Turun Kirjamessujen yhteydessä oli osio levyjen ystäville. Näillä Levymessuilla ostetaan ja myydään äänilevyjä. Mukana on levykauppoja ja keräilijöitä. Tarjolla vinyylit, CD:t, BD:t ym. keräiltävää.